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Merry Belated Xmas with a SweetSwiss Specialty // Ancora auguri di Buon Natale con uno speciale dolce svizzero

It’s been already almost a year and a half since we moved to Zürich and, as part of our discovery of Switzerland, of course food is one of the main interesting aspects!

As 2016 approaches, we decided for a Swiss sweet specialty from the Appenzeller Kanton in its Xmas version: the Mandelbiber. 

And because we didn’t know how it tasted, we went for its smaller version, which is called Mandelbiberli in fact because it’s small. The small version is a common snack for Swiss people.
It’s a sweet spicy dow filled with either almonds (mandel) or walnuts (nüss). Cinnamon is definitely king! But it also contains ginger, anis, cardamom, coriander, pimento and cloves.
Usually its top is always decorated, for example, with a bear, the Appenzeller Kanton’s symbol, or other drawings or Xmas wishes like the one we bought at Wüst Patisserie in Zürich.

Mandelbiberli, a sweet Swiss specialty (Photo Credit: https://lavaleandherworld.wordpress.com)


I must say it’s a different taste, at least from pur Italian taste, but definitely an interesting one and good to have every once in a while!
More info, I’m afraid in German, here: http://www.patrimoineculinaire.ch/Prodotto/Appenzeller-Biber-Biberli/330
Well, merry belated Xmas to you all and a Happy New Year!
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E’ da quasi 1 anno e mezzo che ci siamo trasferiti a Zurigo e nella scoperta della Svizzera il cibo rappresenta sicuramente una parte importante!

Mentre il 2016 sta quasi per finire, abbiamo deviso di provare un dolce tipico svizzero che proviene dal Cantone dell’Appenzello, ma che viene anche mangiato nel canton San Gallo. Questo dolce si chiama: Mandelbiber. 

Non sapendo se ci sarebbe piaciuto, l’abbiamo comprato nella sua versione piu’ piccola che per l’appunto si chiama Mandelbiberli. Aggiungere la desinenza “li” ad una parola in svizzero tedesco e’ l’equivalente del diminutivo italiano.

Questa versione piccola viene spesso mangiata dagli svizzeri come snack o merenda.

Questo dolce viene riempito di pasta di mandorle (mandel in tedesco) o noci e contiene varie spezie, soprattutto cannella ma anche zenzero, cardamomo, chiodi di garofano, pimento e anice.
Ha un gusto interessante, sicuramente diverso da quello italiano, ma piacevole da provare e da mangiare una volta ogni tanto.

Normalmente la parte superiore viene devorata con dei disegni, come per esempio un orso, il simbolo del cantone Appenzello, oppure con disegni o auguri di Natale come quello che abbiamo comprato noi nella pasticceria Wüst a Zurigo.

Mandelbiberli Filling (Photo Credit: https://lavaleandherworld.wordpress.com)


Piu’ informazioni, ahimè in tedesco, qui: http://www.patrimoineculinaire.ch/Prodotto/Appenzeller-Biber-Biberli/330
Un po’ in ritardo DOLCI auguri di Buon Natale e Felice Anno Nuovo!!!

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Milan born, I lived in the US although very briefly, Spain (Madrid), Australia (Melbourne) and now Zurich for an exciting new adventure! I'm a curious person, a traveller, a lover of languages and cultures, food, art & design, a marketer and about to become a jewellery designer. I also love traveling and sharing. Travelling is a Life Experience, and it also means new recipes, new styles, culture and so on... you'll find all my love for traveling and what it entails in this blog! I'll share my own real experiences with you so that you can get tips on Australia and more first hand! This blog is in English and Italian, and occasionally in Spanish. Sharing is caring!

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